کونلون بانک
بعضا در معاملات مختلف و خریدهایی که بعضی از مشتری ها دارند به مواردی برخورد میکنم که برای مشتری سوالات زیادی در مورد کونلون بانک مطرح میشه حتی در زمانی که به عنوان مترجم زبان چینی کار میکنم مشتری سوالانی مطرح میکنه که نشان از بی اطلاعی در مورد این بانک و نبود اطلاع رسانی کافی در این زمینه هست. البته این فقط در مورد طرف ایرانی نیست در بیشتر اوقات طرف چینی هم اطلاع کافی نداره. در این مقاله سعی کردم کمی اطلاعات کلی در این زمینه ارایه کنم و خوانندگان رو با این بانک بیشتر آشنا کنم. البته این موارد رو به شکل سوال و جواب مطرح خواهم کرد و بیشتر سعی خواهم کرد که سوالاتی که معمولا در جلسات مذاکره و قرارداد مطرح میشود را ارایه کنم:
-
آیا کونلون بانک واقعا یک بانک است؟ ماهیت آن چیست؟
کونلون بانک (KLB) در واقع یک صندوق سرمایه گذاری است که توسط شرکت ملی نفت چین(CNPC) برای آزادسازی درآمد نفتی این شرکت در ایران در نتیجه تحریم های بین المللی در سال ۲۰۰۹ راه اندازی شده است و کم کم افزایش سرمایه داده است. پس در واقع کونلون بانک به معنای واقعی یک بانک نیست، بلکه یک صندوق سرمایه گذاری است و یک درگاهی برای تسهیل نقل و انتقال مالی بین ایران و چین است.
-
آیا بنده امکان نقل و انتقال مالی و تسهیل خرید از طریق کونلون بانک را دارم یا خیر؟
بله. بنده با توجه به سالها تجربه و کار کردن با شرکتهای معتبر چینی امکان تسهیل معاملات به شرکتهای معتبر که مشتریهای خصوصی و دولتی فراوانی در ایران دارند هستم و از این نظر دوستان میتوانند با یک استعلام ساده به اعتبار شرکتها پی ببرند.
-
پرداخت دراین بانک توسط چه ارزهایی انجام میگیرد؟
برای پرداخت از طریق کونلون بانک میتوان از یوآن و یورو استفاده کرد و به هیچ عنوان امکان پرداخت به دلار آمریکا وجود ندارد.
-
آیا میتوان توسط کونلون بانک از کشور دیگری خرید انجام داد؟
خیر. برای نقل و انتقال مالی توسط کونلون بانک فقط میتوان از شرکتهای چینی خرید انجام داد (یعنی مثلا شما نمیتوانید با یک شرکت ژاپنی قرارداد بسته و از طریق کونلون بانک نقل و انتقال مالی را انجام دهید) و این خرید فقط باید برای اجناس چینی انحام گیرد. یعنی برای اجناسی که CO یا certificate of origin از دولت چین دارند. یعنی مثلا نمیتوان کالایی ساخت آمریکا را از بازار چین خریداری کرد و توسط کونلون بانک نقل و انتقال پول را انجام داد و حتما باید توسط یک کارخانه چینی تولید شده باشد.
البته در بعضی موارد راههایی برای دور زدن این قانون وجود دارد. مثلا شما فرض کنید که مقادیری لوله در ابعاد مختلف تولید یک شرکت اروپایی نیاز دارید. در این صورت میتوان ابتدا شاخه های لوله را از کارخانه اروپایی به چین وارد کرد سپس در یک کارخانه چینی به ابعاد طولی دلخواه رساند و سپس به عنوان جنس چینی صادر کرد. البته حتی در این صورت هم ۱۶ درصد مالیات بر ارزش افزوده به قیمت جنس اضافه میشود. در این صورت میتوان مدرک certificate of origin دولت چین را برای جنس مذکور گرفت و از طریق کونلون بانک نقل و انتقال مالی را انجام داد.
-
آیا میتوان از طریق کونلون بانک اجناس را به مقصد دبی یا ترکیه فرستاد و سپس از آن طریق به ایران متقل کرد؟
خیر. قوانین این بانک فوق العاده سختگیرانه هست و فقط برای اجناسی امکانپذیر هست که از مبدا یکی از بنادر چین بارگیری شده و مستقیما به یکی از بنادر ایران ارسال شود. مثلا دیده شده است با توجه به اینکه برخی اقلام تحریمی هستند و امکان انتقال آنها از مجاری قانونی وجود ندارد و بعضی افراد سعی میکنند با انتقال این اقلام به کشور ثالث زمینه انتقال آنها را به ایران فراهم کنند. ولی در مورد کونلون بانک این امکان وجود ندارد.
-
آیا میتوان از طریق کونلون بانک نقل و انتقال مالی انجام داد؟ مثلا پولی به حساب شخصی در چین انتقال داد؟
خیر. قوانین مربوط به کونلون بانک فوق العاده سختگیرانه است و به هیچ وجه امکان پولشویی وجود ندارد. مثلا نمیتوان پولی را بدون نقل و انتقال جنسی به ایران جابجا کرد و این اقدام منجر به بلوکه شدن پول توسط بانک میشود و تا زمانی که مدارک معتبر جهت ارسال کالا توسط طرف چینی ارایه نشود امکان آزاد سازی وجود ندارد.
-
آیا میتوان از طریق کونلون بانک اقلام تحریمی را خریداری کرد؟
خیر. همانطور که توضیح دادم قوانین مربوط به کونلون بانک بسیار سخت بوده و کیه اجناس خریداری شده باید مطابق قوانین دولت چین باشند.
-
آیا در حال حاضر امکان افتتاح حساب در آن وجود دارد؟
در گذشته افتتاح کونلون بانک ساده تر بود ولی رفته رفته سختتر شده تا جایی که در حال حاضر و در این اواخر شرکتی مشاهده نشده که موفق به افتتاح حساب کونلون بانک شده باشد.
-
آیا امکان تصویه حساب های گذشته از طریق کونلون بانک وجود دارد؟
یکی از مواردی این اواخر زیاد برخورد کردم این بوده که شخص ایرانی جنسی رو خریداری کرده و مثلا از طریق دیگری مانند حسابی در کشور آلمان پیش پرداخت طرف چینی را پرداخت کرده اند. ولی وقتی که جنس به بندر عباس رسیده متوجه شده اند که باید ابتدا مراحل ثبت سفارش را از داخل ایران انجام می دادند و سپس از طریق بانک های ایرانی اقدام به پرداخت پیش فاکتور نموده و سپس طرف چینی نسبت به ارسال جنس اقدام میکرده است. در این مورد آخر بارها با بنده تماس گرفته شده و از بنده خواسته شده که از دوباره برای طرف ایرانی پیش فاکتور ارسال شود و مراحل پرداخت از طریق کونلون بانک انجام گردد. ولی متاسفانه در این مورد هم با توجه به اینکه کالا به بندر ایران ارسال شده است، کونلون بانک مدارک بعد از ارسال کالا را قبول نکرده و معامله را جعلی قلمداد میکند.
- اینها مواردی چند از سوالاتی هست که گهگاه هنگام حضور به عنوان مترجم زبان چینی یا بعضا از طرف مشتریهای پرسیده می شود. البته سعی میشه در آینده این مطلب کامل شود و سوالات دیگری که احیانا از طرف دوستان مطرح می شود به همراه جواب به اطلاع دوستان برسد.