نیاز روز افزون صنعت به دستگاههای تولیدی بر خوانندگان گرامی پوشیده نیست در این بین با توجه به افزایش های پیاپی قیمت ارز، برای بسیاری از صنعتگران و تولید کنندگان ایرانی مقدور نیست که دستگاه و یا تجهیزات نو خریداری کنند.
مضافا بر اینکه هزینه دستگاه بخش کوچکی از هزینه های تولید می باشد و هزینه های تامین و تجهیز فضای تولید نظیر ساخت، خرید و یا اجاره سوله و سایر هزینه های جاری مانند تامین مواد اولیه و نیروی انسانی خود به قدر کافی بر تولیدکنندگان ایرانی فشار وارد می کند.
در نتیجه این موضوع و آشنایی این مجموعه با صنعت ایران و چین ما را بر این داشت که با تمرکز بر پایین آوردن هزینه های تولید راه را برای تولید کننده و صنعتگر داخلی هموارتر کرده و دریچه ای جدید بگشاییم.
یکی از راهکارهای پیشنهادی خرید دستگاههای کم کار کرده و دست دوم از چین و انتقال به داخل ایران است. البته در این بین موانع و فرصت های بسیاری وجود دارد که سعی داریم در این نوشتار به آن بپردازیم:
مزایا و معایب خرید دستگاه های دست دوم از چین:
- هزینه تولید بالا در چین:
با رشد اقتصادی روز افزون چین و توسعه این کشور سطح رفاه در این کشور تغییر کرده و زندگی چینی ها دچار دگرگونی های اساسی شده و روز به روز بر جمعیت طبقه متوسط چین افزوده می شود که این خود به خود باعث بالا رفتن سطح درآمد و رفاه و رشد شهر نشینی و در نتیجه افزایش هزینه های تولید ناشی از بالا رفتن رفاه و سطح هزینه های جاری زندگی در چین است.
در نتیجه این باعث می شود که صرفه اقتصادی تولید در چین کاهش پیدا کرده و کارخانه های بیشتری به سمت تعطیل شدن سوق پیدا کنند که این خود به طبع باعث فروش بیشتر دستگاههای کارخانه ها و فرصت های روز افزون برای این بخش از بازار دستگاه و تجهیزات شود.
- روی آوردن به تولید مکانیزه:
با رشد روز افزون صنعت چین و پیشرفت کار کارخانه های تولیدی و البته افزایش قیمت نیروی کار چینی کارخانه ها و صنعتگران بسیاری به سمت تولید مکانیزه و کم کردن از وابستگی به نیروی کار چینی روی آورده اند.
از طرفی با پیشرفت روز افزون صنعت مکانیزه و ربات های خودکار راه برای تغییر خطوط تولید به صورت مکانیزه فراهم شده در نتیجه در موارد بسیاری کارخانه ها به تعویض تجهیزات و دستگاههای قدیمی تر و تبدیل به دستگاههای مکانیزه و جدید رو آورده اند. در نتیجه این موضوع این فرصتی مناسب هست که دستگاههای دست دوم کارخانه های مذبور را خریداری کرده و در صنعت داخلی استفاده کرد.
- مشکلات محیط زیستی:
همانطور که می دانیم مشکلات محیط زیستی در جهان روز به روز بیشتر گریبان زندگی بشر چه از نظر زمین، هوا و دریا را گرفته و مشکلات بی شماری ایجاد کرده است.
این موضوع در چین با این صنعت رو به پیشرفت بیشتر خود را نشان داده در پی آن بسیاری از رودخانه ها آلوده و فضای شهری دارای هوای آلودهتری می باشد. فشار اداره محیط زیست چین روز به روز فزونی گرفته و برای صنعت چین هزینه بالایی ایجاد کرده است. یکی از موارد فشار محیط زیستی برای تبدیل دستگاههای آلوده کننده و جایگزین کردن با دستگاههای با استاندارد محیط زیستی بالاتر می باشد.
لذا فرصت مناسبی برای سایرین فراهم است تا با تامین دستگاههای دست دوم قدیمی تر و استاندارد پایین تر و البته منطبق با استاندارهای محیط زیستی هر کشور از این موضوع استفاده بهینه را بنمایند.
- تغییر نرخ یوان با ارزهای خارجی:
همانطور که می دانیم یکی از پارامترهای موثر در صادرات کالا و خدمات نرخ ارزی کشور مبدا می باشد و هر چه نرخ پایین تر باشد صادرات به صرفه تر و به سودتر خواهد بود.
در سالهای اخیر با نرخ رشد اقتصادی بالای چین روز به روز نرخ برابری یوآن با دلار نزدیک تر شده به نحوی که حتی با وجود کنترل شدید دولت چین هم باز یوان روز به روز تقویت شده و این کار باعث شده که صادرات صرفه سابق را نداشته باشد و توجیه برای تولید نسبت به کشورهای رقیب کاهش پیدا کند در نتیجه کارخانه های بسیاری تعطیل یا مجبور به کاهش تولید شده اند.
این موضوع هم فرصت مناسبی ایجاد نموده تا تامین دستگاههای دست دوم کارخانه های مذبور با قیمت های مناسبتری امکان پذیر باشد.
- سیاست های حمایتی کشورها:
همانطور که می دانیم در سال های اخیر در کشورهایی مانند ایران و امریکا دولتها به سیاستهای حمایتی از تولید داخل برخواسته اند لذا با جلوگیری از واردات کالاهای با تولید مشابه داخلی و یا وضع تعرفه های سنگین بر واردات این دست کالاها سعی در حمایت از کالای داخلی گرفته اند.
از طرفی بسیاری از کارخانه ها برای صادرات به کشورهای دیگر و متناسب با بازار این کشورها طراحی شده اند و با از دست رفتن بازار صادراتی آنها ناگزیر به فروش دستگاههای تولیدی شده اند.
لذا این فرصتی مناسب است که از این موضوع استفاده کرده و دستگاههای دست دوم متناسب با تولید داخلی را تامین نموده کرده ودر صنایع داخلی مورد استفاده قرار دهیم.
توضیحاتی در خصوص چالش های خرید دستگاه و خطوط تولید دست دوم از چین:
- مشکلات گمرکی واردات دستگاه های دست دوم از چین:
همانطور که می دانیم واردات دستگاههای دست دوم به ایران بر اساس قوانین گمرکی جز در موارد نادر ممنوع می باشد. همچنین صادرات از چین هم برای اقلام مستعمل ممنوع میباشد.
راهکار اجرایی برای حل این مشکل نوسازی و به روزرسانی تجهیزات مستعمل در کارخانههای محلی در چین میباشد. تعویض قطعات معیوب، سندبلاست و پوشش مجدد و نهایتا تست و راه اندازی نهایی دستگاه در محل کارخانههای بازسازی تا حدود زیادی این مشکلات را مرتفع نموده و امکان صادرات این محصولات را فراهم مینماید.
- مشکلات نصب و راه اندازی دستگاه های دست دوم:
معمولا در خطوط تولیدی پیچیده خرید دستگاه قسمت ساده کار است و دستگاه نیاز به نصب و راه اندازی دارد. البته با توجه به اینکه این خط تولیدی دست دوم می باشد موضوع بغرنج تر است زیرا این خط تولیدی از کارخانه سازنده خریداری نمی شود و از کارخانه استفاده کننده خریداری می شود.
حتی در مواردی مشاهده شده که کارخانه سازنده دستگاه تعطیل شده است. در نتیجه چالش و مشکل بزرگی بوجود می آید. استفاده از نیروهای متخصص در نصب و راهاندازی تجهیزات و همچنین استفاده از این افراد در محل کارخانه در ایران، فرآیند نصب و راهاندازی را تسهیل کرده و امکان بهرهوری مناسب از تجهیزات و خطوط تولید را فراهم مینماید.
- نرم افزارهای چینی:
معمولا دستگاههایی که برای مشتری های داخل چین ساخته می شود به زبان چینی میباشند و زبان برنامه و همه اطلاعات داخل PLC به زبان چینی است. لذا کاربر غیر چینی امکان استفاده و یا بعضا ویرایش برنامه را ندارد.
این موضوع مشکلات جدیدی را بوجود می آورد که تبدیل نرم افزار برنامه به زبان انگلیسی است. برای حل این مشکل چند راهکار وجود دارد. اول اینکه ترجمه اطلاعات را به شرکت سازنده بدهیم و بخواهیم که اطلاعات را ترجمه و وارد دستگاه کند.
دوم اینکه از کارخانه سازنده بخواهیم که نرم افزار اصلی را در اختیار ما گذاشته و خودمان با نیروی متخصص داخلی PLC را ترجمه کرده و در اختیار مشتری محترم قرار دهد. اگر هیچ کدام از راهکارهای بالا قابل انجام نبود، با استفاده از نیروهای داخلی نرم افزار جدیدی برای دستگاه تهیه و در اختیار مشتری محترم قرار خواهد گرفت.
به طور کلی تامین دستگاه و تجهیزات دست دوم از چین نیازمند صرف زمان و انرژی مضاعف نسبت به تامین تجهیزات نو ازکارخانههای سازنده میباشد.
با این وجود با توجه به شرایط ذکر شده در این نوشتار در حال حاضر در صنایع مختلف کارخانههای بسیاری در حال فروش تجهیزات قبلی خود به قیمتهای مناسب هستند.
در صورت تمایل امکان مذاکره، بازرسی از تجهیزات و نهایتا تامین و نوسازی در چین با استفاده از دانش فنی و تخصص مصرف کنندگان فراهم میباشد.