همانطور که می دانیم از تاریخ ۵ نوامبر ۲۰۱۸ یا ۱۳ آبان تحریم های امریکا آغاز می شود. در نتیجه تغییرات زیادی در بازار ارز و کالا بوجود آمده است. از جمله این تغییرات تاسیس سامانه های مختلف ارزی مثل نیما و غیره و انواع و اقسام قیمت های ارزی از ارز تلفنی و ارز منوچهری گرفته تا ارز کنلون. قیمت این ارزها هم با همدیگر فرق می کند. بسته به نیاز و امکانات مشتری ها دسترسی به ارزهای مختلف نیز فرق می کند. به طور مثال نمی توان ارز کنلون را به صورت نقدی خرید کرد و باید از طریق سامانه نیما اقدام به ثبت سفارش کرد. در مورد کنلون بانک هم که فقط در مورد اجناس چینی می توان اقدام کرد. البته با توجه به دور جدید تحریم ها و اقدامات پشت پرده وضع از این که هست هم در حال خراب تر شدن هست. در مورد کونلون بانک جدیدا مشکلاتی بوجود آمده و کار متوقف شده است. جدیدا دوستان و مشتری های زیادی پس از ماهها ثبت سفارش و تخصیص ارز در نوبت های بلند مدت در هنگام پرداخت با این پیام که کونلون بانک همکاری رو متوقف کرده روبرو شده اند. جدا از اینکه دوستان زیادی تعهدات بلند مدت و کوتاه مدتی با طرف های ایرانی و چینی دارند این اتفاق به خودی خود میتونه تاثیرات زیادی در اقتصاد ایران داشته باشه. به این خاطر که کونلون بانک یکی از معدود مجراهای تنفسی ایران با جهان خارج هست و اگه بسته بشود اتفاقات بزرگی می افتد:
- اولا به این خاطر که یوآن کونلون بانک پول بلوکه شده خاصل از فروش محصولات نفتی و پتروشیمی ایران هست و اگر بانک کونلون فعالیت خود را در ایران متوقف کند فروش نفت و محصولات پتروشیمی سخت خواهد شد. در نتیجه در درآمدهای ارزی ایران تاثیر سختی خواهد گذاشت و البته ایران به این درآمدها نیاز مبرم دارد و از طرفی دیگر بستن قرارداد با مشتری های از دست رفته سخت خواهد بود و این کار را برای ایران سخت تر خواهد کرد و در صورتی که تخریم ها برداشته شوند مشتری های قبلی انگیزه کمتری برای بازگشت به روال سابق خواهند داشت. در نتیجه این اثر بر اقتصاد ایران غیر قابل انکار خواهد بود.
- دوما همانطور که میدانیم اقتصاد ایران به چین نیاز مبرم دارد و در صورتی که منابع ارزی ایران قطع شود فرآیند خرید کالا و ارتباطات تجاری دچار اختلال شده و از طرفی بسیاری از پروژهای ملی و بزرگ طرف قرارداد با چینی ها هم متوقف شده و تاثیرات بلند مدتی بر اقتصاد ایران خواهد داشت. بسیاری از شرکتهای کوچک و متوسط ایرانی تعهدات کوتاه مدت و بلند مدتی با شرکای تجاری خود دارند. به طور مثال یک کارخانه تولیدی ایرانی را در نظر بگیرید که مواد اولیه خود را از چین خریداری کرده و محصولات تولیدی را به مشتری های ایرانی خود می فروشد. این کارخانه پس از ماهها انتظار در صف تخصیص ارز و برنامه ریزی های بلند مدت قصد پرداخت پول را به شرکت چینی دارد. در نتیجه در پرداخت دچار مشکل شده و نه تنها اعتبار خود را در مقابل کارخانه چینی از دست می دهد بلکه ممکن است با لغو سفارش و یا پرداخت جریمه مطابق با بندهای قرارداد مواجه شود. همچنین در تحویل اجناس به مشتری ایرانی خود نیز دچار مشکل می شود. که همین می تواند هزینه های مادی و اعتباری زیادی به همراه داشته باشد. در نتیجه عامل زمان تاثیر بدی در بازارهای ایرانی خواهد داشت.
- همانطور که در بالا بیان شد ارز کنلون ارز بلوکه شده خاصل از فروش نفت و محصولات پتروشیمی می باشد و با توجه به اینکه امکان خارج کردن این ارز برای شرکت های پتروشیمی وجود ندارد در نتیجه مجبور به فروش این ارز به قیمت های پایین تر از ارز آزاد می باشند در نتیجه این ارز ارزانتر برای شرکت های کوچک بسیار به صرفه بوده و همیشه در محاسبات اقتصادی در نظر گرفته می شد. در نتیجه با قطع ارتباط کنلون بانک کلیه پرداخت ها باید از مبادی غیر رسمی و با قیمت های بالاتر (بعضا ۱۰ درصد اختلاف) انتقال داده شود و همین محاسبات هزینه و فایده شرکت های کوچک و متوسط را دچار اختلال کرده و باعث ضرر و زیان آنها می شود.
- چهارم عدم ثبات است. بدین معنی که همین شاخه به شاخه کردن های مدام و اجبار به تغییر روشهای پرداخت فعالان اقتصادی را دچار سردرگمی می کند و با عث می شود که آنها تا رسیدن بازار به ثبات نسبی دست از کار بکشند و اگر این عدم ثبات نسبی برای زمان طولانی می تواند ضززهای بسایاری به اقتصاد ایران بزند و باعث رکود رورافزون شود.
- پنجم افزایش قیمت ها. همانطور که بیان شد قیمت یوآن کنلون ارزانتر است و در نتیجه قمت کالا و خدمات برای مصرف کننده نهایی پایین تر از ارز آزاد می باشد در نتیجه در صورتی که بانک کنلون بسته شود باعث بالا رفتن نسبی قیمت کالا و خدمات می شود و این به نوبه خود باعث افزایش تورم می شود و ضررهای تورم بر کسی پوشیده نیست.
- ششم تاثیر بر کار فعالان اقتصادی در چین. یکی از مهمترین تاثیراتی که بسته شده کنلون بانک دارد، تاثیر بر زندگی فعالان اقتصادی و بازرگانان فعال در چین است. به طور مثال در یک ماه گذشته بسیاری از مشتریان سابق بنده دست از کار کشیده و برای ترجمه یا بازرسی به بنده مراجعه جدیدی نداشته اند که البته این موضوع در مورد مشتریان جدید به مراتب شدید تر بوده است و کار بنده و همکاران را دچار اختلال شدید کرده است. در نتیجه یکی از مشاغلی که از این اتفاق تاثیر می پذیرد مترجمان زبان چینی می باشند.
در مجموع چاره ای وجود ندارد جز امیدواری به آینده و صبر، که شاید با گذر زمان تغییرات مثبتی اتفاق بیفتد. البته در مورد کنلون بانک نقل قول های متفاوتی وجود دارد. به طور مثال گفته می شود که این توقف کار به خاطر جلسه چند روز آینده روسای جمهور چین و امریکا می باشد و بعد از جلسه کار به روال سابق برگشته و نقل و انتقال مالی از سر گرفته میشود. ولی تا آن موقع به طور قطع نمی توان صحبت کرد.